Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιδεία 2015

12 Μαϊ 2015

Δεκάδες εκατοντάδες του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και αρκετοί πολιτικοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν το «παρών» στην πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015», στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, από την κυβέρνηση.

Το δικό τους τόνο έδωσαν και οι εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής καθώς παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί πρώην υπουργοί Παιδείας και πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο Νίκος Δένδιας, ο Θ. Φορτσάκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία χρησιμοποίησε πολύ έντονη γλώσσα, και απέσπασε θερμό χειροκρότημα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. «Είμαστε εδώ για να πούμε ένα μαζικό "όχι" στην προχειρότητα, την ιδεοληψία, το ρεβανσισμό, στην ισοπέδωση στον αναχρονισμό και την αδιαφορία», δήλωσε και στη συνέχεια έκανε λόγο για «δημοκρατία και ιδεοληψία α λα καρτ» και ότι στην κυβέρνηση «πρώτα γκρεμίζουν και ύστερα σκέφτονται». 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ι. Αντωνίου, διευθυντής του 2ου πρότυπου-πειραματικού γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος μίλησε για «αντιμεταρρυθμιστικές ανατροπές» και υπεραμύνθηκε των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τα «τα κολέγια των φτωχών». «Η απενοχοποίηση της αριστείας που εξέφραζαν και συμβόλιζαν αυτά τα σχολεία αποτελεί εκ των πραγμάτων επιλογή αυθεντικού πειραματισμού», είπε χαρακτηριστικά. 

Από τη μεριά του, ο Ι. Κατσαρός, σχολικός σύμβουλος, τόνισε ότι ενώ προτεραιότητα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση «μας γυρίζει στην προώθηση των ημετέρων, των κομματικών, στην επιστροφή στα σχολεία της ήσσονος προσπάθειας και τα πανεπιστήμια του κομματικού συνδικαλισμού». 

Κλείνοντας, ο Ν. Σταυρακάκης, καθηγητής του ΕΜΠ, δήλωσε ότι είναι «βαθειά συντηρητικός και αντιδραστικός» ο χαρακτήρας των βασικών προωθούμενων αλλαγών και επεσήμανε την ανάγκη αυτοδιοικούμενων πανεπιστημίων, της επιστροφής επιστημόνων στη χώρα, αλλά και την ύπαρξη ενός προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία. 

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» κάλεσαν τον κόσμο σε συγκέντρωση, αύριο, Τρίτη, έξω από τη Βουλή, στις 20:30, όταν στην Ολομέλεια θα συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σχετικά άρθρα:

και